Ciasto czekoladowe poduszeczki

Puszyste czekoladowe ciasto i biały ser. Pamiętacie ten placek sprzed lat?

Składniki – ciasto kakaowe (na formę o wymiarach 39 x 25 cm):
– 5 jaj
– 2 szkl. mąki pszennej (najlepiej typ 450)
– 1 szkl. cukru
– 2 czubate łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 125 ml oleju
– 125 ml wody

Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać powoli żółtka oraz cukier i nadal ubijać. Wlać olej i wodę i krótko zmiksować. Na wolnych obrotach miksera wmieszać do masy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Składniki na masę serową:
– ½ kg białego mielonego sera
– 1 opakowanie budyniu śmietankowego
– ½ szkl. cukru

Wszystkie składniki zmiksować. Masę przełożyć do foliowego woreczka. Uciąć jeden róg i wycisnąć ją na placek tworząc kratkę.
Ciasto piec w 180C przez ok. pół godziny. Na koniec sprawdzić patyczkiem czy jest dopieczone.

Wierzch wystudzonego ciasta można glazurować, czyli rozprowadzić na nim rozpuszczone w garnuszku dwie łyżki dżemu morelowego (przed rozsmarowaniem przelać rozpuszczony dżem przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *