Brownie z nutelli

Tak prostego brownie na pewno jeszcze nie robiliście. Smakuje trochę jak brownie, a trochę jak biszkopt czy omlet. Wystarczą dwa składniki i chwila ubijania.
Przepis Nigelli Lawson.
Najlepiej, jeśli placek upieczemy dzień wcześniej.

Składniki (tortownica o średnicy 20 cm lub blaszka o wymiarach 20 x 20 cm):
– 6 jaj
– 400 g Nutelli

Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dołożyć żółtka i chwilę ubijać.
Nutellę podgrzać, aby była płynna, ale tylko lekko ciepła i taką powoli dodawać do ubitych jajek. Podczas wlewania Nutelli całość mieszać rózgą czy łyżką (nie miksować).
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Kroić dopiero po ostygnięciu.

2 thoughts on “Brownie z nutelli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *