Pierniczki Katarzynki

Co prawda Święta już za nami, ale może przepis przyda się wielbicielom pierników lub zostawicie go sobie na przyszły rok 😉
Po raz pierwszy jadłam je, gdy rok temu otrzymałam w prezencie od p. Joanny. Wiedziałam już, że zagoszczą u nas na dobre.
Pierniczki są pyszne :). Ich przygotowanie trzeba zaplanować z wyprzedzeniem, aby ciasto miało czas dojrzeć – ok. 5 tygodni.
Przepis z bloga mojewypieki.com.

Składniki (duża porcja):
– 500 g miodu
– 1 i ½ szkl. cukru
– 250 g masła
– 1 kg mąki pszennej
– 3 jaja
– 3 łyżeczki sody oczyszczonej
– ½ łyżeczki soli
– ½ szkl. mleka
– 60-80 g przyprawy do piernika
– powidła do nadziewania pierniczków
W rondelku zagotować miód, cukier i masło. Uważać, aby nie spalić. Mieszać do rozpuszczenia cukru. Zostawić do ostudzenia.
Do tej masy dodać resztę składników (sodę rozpuścić wcześniej w mleku) i wyrobić, aby otrzymać gładkie ciasto. Będzie dosyć rzadkie. Zgęstnieje „dojrzewając”.
Ciasto przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia i przykryte ściereczką odstawić w chłodne miejsce na ok. 5 tygodni.
Gotowe ciasto po trochu rozwałkowywać na posypanej mąką stolnicy i wykrawać foremką pożądane kształty. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku pierniczka kłaść łyżeczkę powideł, a następnie przykryć je kładąc wycięty taki sam kształt. Boki docisnąć palcami, aby się skleiły (dociskać na blaszce, nie podnosić). Dociskać wokół nadzienia, aby po upieczeniu pierniczki zostały wypukłe, a nie zapadły się na środku.
Piec w piekarniku z termoobiegiem ustawionym na 180C przez ok. 8 minut.
Po ostudzeniu można polukrować lub oblać czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *