Paszteciki naleśnikowe z grzybami

Proste i smaczne :). Mogą być dodatkiem do zupy lub samodzielnym daniem wraz z sałatką.
Można je przygotować również w wersji z pieczarkami.

Składniki (ok. 15 naleśników):
– 1,5 szkl. wody
– 1,5 szkl. mleka
– 2 szkl. mąki
– szczypta soli
– łyżka oliwy
– 2 jajka
Mąkę, wodę, mleko, jajka, sól, oliwę umieścić w jednym naczyniu i dobrze rozmieszać rózgą lub mikserem. Jeśli będą jeszcze widoczne grudki mąki to zostawić mieszaninę na 15 minut i znowu rozmieszać. Teflonową patelnię do naleśników posmarować ręcznikiem kuchennym zwilżonym olejem i rozgrzać. Wlać cienką warstwę ciasta naleśnikowego i smażyć najpierw z jednej strony, a potem odwrócić.  Gotowe naleśniki wykładać na głęboki talerz odwrócony do góry dnem, aby mogły szybko odparować. Naleśniki mają być cienkie.

Składniki na farsz:
– 200 g suszonych grzybów
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– 1 cebula
– 2 jajka
– 2 łyżki bułki tartej
– mleko
– sól, pieprz
– łyżka masła
Grzyby umyć, zalać gotującym mlekiem (całe muszą być zakryte). Zostawić na noc. Grzyby przepłukać wodą i ugotować z włoszczyzną w osolonej wodzie z łyżką masła. Po ugotowaniu grzyby i włoszczyznę drobno pokroić. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Do niej dodać grzyby i włoszczyznę. Wszystko razem podsmażać mieszając. Wsypać bułkę tartą i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, żeby farsz był dosyć pikantny. Zestawić patelnię z gazu. Na końcu dodać roztrzepane jajka i wymieszać (już nie podgrzewać). Farsz zostawić do ostygnięcia.

Składniki do panierowania:
– 1 jajko
– bułka tarta
Naleśniki smarować farszem i składać. Na jednym talerzyku roztrzepać jajko, a na drugi wysypać bułkę tartą. Każdy pasztecik najpierw maczać ze wszystkich stron w jajku, a następnie obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem, aby z każdej strony się zarumieniły.

3 thoughts on “Paszteciki naleśnikowe z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *