Polędwiczki zapiekane z pieczarkami i żurawiną

Świąteczny obiad u mojej kuzynki – Joli – jest niezwykle obfity :), a przy tym smaczny. Kilka rodzajów mięs, sałatki Asi, placki cioci Krysi. Oj, jest w czym wybierać. Mężowi najbardziej smakowały polędwiczki z pieczarkami, szynką i żurawiną, więc postanowiłam wykorzystać przepis kuzynki. 😉


Składniki (na ok. 16 roladek):

– 2 polędwiczki wieprzowe
– 500 g pieczarek
– 16 plastrów szynki surowej wędzonej
– 100 ml śmietany kremówki (30%)
– 2 łyżki konfitury z żurawiny
– sól, pieprz, majeranek

Polędwiczki pokroić na grubsze plastry, które następnie należy dłonią rozpłaszczyć. Każdy kawałek posolić, popieprzyć, złożyć na pół i zawinąć w szynkę. Wszystkie roladki obsmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem, aby szynka się zarumieniła. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, aż do odparowania płynu. Doprawić je solą i pieprzem. Pieczarkami przykryć roladki. Wierzch obficie posypać majerankiem.
W miseczce wymieszać śmietanę z konfiturą z żurawiny. Mieszankę wylać na pieczarki.
Zapiekać przez około 40 minut w 190C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *