Tarta szpinakowa na cieście półkruchym

Tarty są świetne i na rodzinny obiad i na spotkania towarzyskie. Może na Sylwestra?
Można je przygotowywać wykorzystując gotowe ciasto francuskie (wersja najszybsza), domowe ciasto kruche, ale może zechcecie wypróbować tartę na cieście półkruchym.

Składniki na ciasto (na formę o średnicy ok. 24 cm):
– 1 i ½  szkl. mąki pszennej
– 125 g masła
– 100 ml śmietany 18%
– ¼ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki oregano
– szczypta pieprzu

Mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, śmietanę i przyprawy zblendować, aby uzyskać jednolite ciasto (lub wyrobić ręcznie). Ciasto owinąć folią i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Formę wylepić ciastem, poprzekłuwać spód widelcem i podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.

Składniki na farsz:
– 1 opakowanie mrożonego szpinaku
– 120 g drobno pokrojonego wędzonego boczku
– 2 ząbki czosnku
– 4 jajka
– 300 ml słodkiej śmietany np. kremówki
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Boczek wysmażyć na patelni, aż będzie zarumieniony. Dodać do niego drobno pokrojony czosnek i chwilę (niezbyt długo, żeby się nie spalił) podsmażyć. Na drugą patelnię wrzucić szpinak i podgrzewać, aż do odparowania płynu. Doprawić go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodać do niego boczek z czosnkiem. W innym naczyniu roztrzepać jajka ze śmietaną, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszać i tę mieszankę wylać na podpieczony spód (jeśli używamy ciasta francuskiego to nie trzeba spodu podpiekać, ale też nakłuć widelcem).  Piec w 180C ok. 30 minut.

One thought on “Tarta szpinakowa na cieście półkruchym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *