Zapiekane jabłka z kaszą jaglaną i bakaliami

Prosty deser dla wszystkich, którzy chcą, aby słodkie przekąski były przy okazji zdrowe.

Składniki:
– 4 duże jabłka
– 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
– garść suszonej żurawiny
– garść pokrojonych drobno orzechów
– pół łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki miodu
– ¼ łyżeczki startego imbiru

Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z żurawiną, orzechami, imbirem i miodem.
Z jabłek odkroić czubek z ogonkiem i wydrążyć gniazda nasienne. Wnętrze jabłek posypać cynamonem. Do środka włożyć farsz.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 20 minut.
Podawać na ciepło lub zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *