Bakaliowy placek na piwie

Ciasto jest intensywnie bakaliowe, a przy tym puszyste i wilgotne.
U mnie zniknęło w przeciągu kilku godzin.
Przepis z bloga kornikwkuchni.blogspot.com

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm lub mniejsza):
– 1 szkl. rodzynek
– ¾ szkl. suszonej żurawiny
– ¾ szkl. pokrojonej suszonej moreli
– 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
– 340 ml piwa (u mnie cytrynowe)
– 5 łyżek cukru
– 3 łyżki miodu
– 1 i ½ szkl. mąki pszennej
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 125 g masła
– 1 jajko

Bakalie z masłem, cukrem i łyżeczką sody oczyszczonej zalać piwem. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, a następnie zostawić do ostygnięcia.
Ostudzone bakalie dodać do przesianej mąki i łyżeczki sody. Miksować chwilę do połączenia składników. Dodać miód oraz jajko i ponownie chwilę ubijać.
Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do tortownicy i piec w 150C (termoobieg) przez 45-55 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe).
Po ostudzeniu wyjąć z foremki. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *