Krem kalafiorowo-pietruszkowy

Podobno o tej porze roku najlepiej jeść zupy i warzywa gotowane. Idąc za tą radą spróbujcie tego kremu. 🙂

Składniki:
– duży kalafior
– 2 i ½ litra wody
– pęczek włoszczyzny
– 2 pęczki natki pietruszki
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
– sól, pieprz, papryka chilli

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa wrzucić do wrzącej, osolonej wody (z wyjątkiem natki pietruszki). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Całość powoli gotować, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać natkę pietruszki i wszystko dokładnie zblendować. Doprawić solą, pieprzem i papryką chilli jeśli jest taka potrzeba. W przypadku gdyby zupa po zblendowaniu była za gęsta to dodać wody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *