Cukinia w oleju

Pyszna, chrupiąca cukinia, którą można przechowywać w lodówce lub zagotować w słoikach jeśli planujemy dłuższe przechowywanie. Nadaje się jako dodatek do obiadu lub na kanapki. Do jej przygotowania zainspirowała mnie Lila, która znalazła cukinię w oleju w Lidlu (grillowaną).

Składniki:
– 1 kg cukinii w plastrach (wraz ze skórą)
– 1 łyżka soli
– pęczek koperku
– 5 ząbków czosnku
– ½ papryki
– 1 łyżeczka cukru
– ¼ łyżeczki chili
– oliwa lub olej słonecznikowy

Pokrojoną w plasterki cukinie, obrane ząbki czosnku, drobno pokrojony koperek, pokrojoną w paski paprykę wymieszać razem, posolić łyżką soli, dodać łyżeczkę cukru i ¼ łyżeczki chili. Odstawić na 3 godziny. Po tym czasie składniki przełożyć na durszlak, aby pozbyć się puszczonego soku. Następnie ciasno układać je w słoiku. Na wierzchu zalać oliwą lub olejem słonecznikowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *