Bigos

To jest bardzo duża porcja bigosu. Można więc poporcjować go w słoiki i zagotować, aby był na później. Można też włożyć do pojemników i zamrozić.

Składniki:
– 2 kg kapusty kwaszonej
– 1,2 kg karkówki
– 6 kiełbasek śląskich
– 6 cebul
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– pół selera
– 700 ml przecieru pomidorowego
– duża garść suszonych grzybów
– 4 ziarna ziela angielskiego
– 4 liście laurowe
– pieprz, papryka słodka

Kapustę przepłukać, odsączyć i pokroić drobniej. Włożyć do garnka, wlać przecier pomidorowy, włożyć ziele angielskie i liście laurowe, gotować.
Karkówkę pokroić w kostkę i podsmażyć (może być na smalcu, ale nie jest to konieczne).
Pokroić w kostkę kiełbasę i dodać na patelnię z karkówką.
Pokroić cebulę w półksiężyce i wrzucić do karkówki i kiełbasy. Smażyć do zeszklenia. Mięso na patelni doprawić dużą ilością mielonej papryki, pieprzu, odrobiną soli. Następnie dodać do kapusty.
Umyć grzyby i pokroić w paseczki. Dołożyć do gotującej się kapusty.
Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty. Nadal gotować.
Najlepiej gotować bigos jeden dzień i następnego znowu podgrzewać. Pamiętać o mieszaniu i podgrzewaniu na małym palniku, żeby się nie przypalił.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *