Klopsiki w sosie śmietanowo-serowym

Takie niemal jednogarnkowe danie. Wystarczy dodać ryż, makaron czy kaszę i obiad gotowy. 🙂

Składniki:
– 1 brokuł
– 2 marchewki
– 500 g mielonego mięsa
– 1 jajko
– 1 cebula
– sól, pieprz,
– 1 łyżeczka tymianku
– ½ łyżeczki estragonu
– 200 ml śmietany kremówki (30%)
– 200 ml bulionu
– 50 g startego żółtego sera

Brokuła podzielić na różyczki. Marchew obrać i pokroić na talarki. Oba warzywa włożyć do osolonej, wrzącej wody i gotować 5 minut. Następnie dokładnie odcedzić.
Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na patelni z odrobiną oleju i dodać do mielonego mięsa. Do mięsa dodać również jajko i przyprawy. Całość dobrze wyrobić. Formować niewielkie klopsiki i obsmażać je z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem.
W rondelku zagotować bulion. Dodać do niego śmietanę (najpierw kilka łyżek gorącego bulionu dodać do śmietany i dopiero wlać ją do rondla). Doprawić. Dołożyć starty żółty ser i podgrzewać mieszając do jego rozpuszczenia. Dołożyć klopsiki i pogotować, aby nie były surowe. Przed podaniem, do sosu i klopsików dodać brokuła i marchewkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *