Biszkopt kajmakowo-orzechowy

Słodko, oj słodko ;). Delikatny biszkopt z kajmakiem. Dzieci będą przeszczęśliwe. 🙂
Przepis cioci Krysi.

Składniki na biszkopt (forma o wymiarach 39 x 25 cm):
– 5 jajek
– ¾ szkl. cukru
– 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¾  szkl. mąki tortowej
– ¼ szkl. mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dosypywać po trochu cukru, na przemian z żółtkami  i nadal ubijać, aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru. Odstawić mikser. Dodać powoli przesianą  mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Nie używać już miksera. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160C. Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuścić z wysokości ok. 50 cm na podłogę, a potem odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.  Na drugi dzień przekroić biszkopt na dwie części.

Składniki na krem:
– 250 g serka mascarpone
– 220 g kajmaku
– 400 ml śmietany kremówki 30%
– 4 śmietan-fixy
– orzechy włoskie do posypania
Mascarpone mikserem wymieszać z 3 łyżkami kajmaku.
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami. A następnie przełożyć ją do mascarpone i wymieszać ręcznie. Kremem posmarować dolną warstwę biszkoptu i przykryć górną. Z wierzchu placka zdjąć skórkę i wysmarować resztą kajmaku. Całość posypać orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *