Calzone

Ma więcej ciasta niż pizza, ale za to ser wewnątrz jest bardziej ciągnący i mniej spieczony :). Poza tym  można do rozkrojonego wnętrza wlać sos czosnkowy. 😉

Składniki na ciasto (4 porcje):
– 1 szkl. ciepłej wody
– 3 szkl. mąki typ 500
– 40 gram drożdży
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka tymianku
– pół łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. W misce wymieszać przesianą mąkę z solą, tymiankiem, dodać oliwę i rozpuszczone w wodzie drożdże. Dobrze wszystko wyrobić, aby otrzymać jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Może to trwać około półtorej godziny. Blaszkę wysmarować oliwą. Ciasto cienko rozwałkować na cztery koła o średnicy około 20 cm.

Połowę każdego koła posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem. Na to układać składniki. U mnie są to: pieczarki (pokrojone w plastry i wcześniej krótko podsmażone i odsączone), cienko pokrojona cebula, pierś kurczaka (oprószona solą, curry, usmażona i drobno pokrojona), pokrojona w kostkę papryka. Na wierzch posypać startą mozzarellą lub innym startym, twardym żółtym serem. Połową koła, na której nie ma składników, nakryć farsz i zlepić brzegi, jak przy pierogach. Wierzch calzone posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C około 30 minut.
Składniki na farsz:
– 1 duża cebula
– 500 g pieczarek
– 1 pierś z kurczaka
– 1 papryka
– 150 g startego sera
– sos pomidorowy lub ketchup

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *