Tarta ziemniaczano-cebulowa

Jesienno-zimowe smaki 🙂

Składniki na ciasto (na formę o średnicy 24 cm):
– 1 jajko
– 130 g zimnego masła
– 1 i ½ szkl. mąki
– 2 łyżki zimnej wody
– szczypta soli

Wszystkie składniki pokroić nożem i szybko zagnieść gładkie ciasto lub umieścić w pojemniku malaksera, aby on zrobić to za nas.
Ciastem wykleić formę i włożyć ją na co najmniej pół godziny do lodówki. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 15 minut (ciasto powinno mieć złoty kolor). Następnie wyciągnąć formę z piekarnika i nałożyć na nie cebulę, plasterki ziemniaków i zalać jajkami ze śmietaną. Wierzch posypać wiórkami żółtego sera. Piec kolejne 15 minut.

Składniki na farsz:
– 4 średnie cebule
– 4 średnie ziemniaki
– 100 g startego żółtego sera
– 4 jajka
– 100 ml śmietany kremówki (30%)
– sól, pieprz, majeranek

Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na gorącym oleju.
Ziemniaki obrać, pokroić na plastry i gotować (5 minut od momentu wrzenia) w osolonej wodzie. Następnie wyjąć je i osuszyć.
Jajka roztrzepać ze śmietaną używając rózgi. Dodać sól, pieprz i majeranek.
Farsz nakładać na podpieczony spód w opisanej wyżej kolejności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *