Dzieci prosiły o nutellę, a ja dopiero wieczorem zorientowałam się, że nie ma w domu orzechów. Cóż, potrzeba matką wynalazków. W efekcie powstała wersja domowej nutelli z ziaren słonecznika. Jest bardziej puszysta, a jej smak kojarzy się z masą makową. Można wykorzystać ją do smarowania pieczywa, naleśników itp.
Składniki:
– 1 szkl. ziaren słonecznika
– garść daktyli bez pestek (może być ich więcej, jeśli wolicie słodsze masy)
– 2 czubate łyżki kakao
Pestki i daktyle włożyć do naczynia i zalać zimną wodą. Zostawić na noc. Następnego dnia odlać nadmiar wody (wystarczy przechylić naczynie i odlać wodę, nie trzeba odsączać na durszlaku). Przełożyć je do blendera, dołożyć kakao i miksować, do uzyskania jednolitej masy. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.