Sernik z polewą śmietanową

Prawdziwie serowy i płaski. 🙂 Wymaga nieco starań na etapie pieczenia. Choć w sumie nie jest skomplikowany.

Składniki (forma o wymiarach 39 x 20 cm):
– 1 i ½ kg mielonego białego sera
– 1 i 1/3 szkl. cukru
– 2 opakowania cukru waniliowego
– 8 jajek
– 3 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki zmiksować do połączenia (krótko, aby sernik nie rósł w trakcie pieczenia). Gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami, owiniętą folią aluminiową. Wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 180C i umieścić na blaszce z wyposażenia piekarnika wypełnionej wodą.
Piec około 50 minut, po czym na wierzchu rozsmarować polewę śmietanową i piec kolejne 10 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Kroić po kilku godzinach chłodzenia.

Składniki na polewę:
– 300 ml kwaśnej śmietany
– 2 łyżki cukru pudru

Śmietanę wymieszać na gładko z cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *