Dżem z mango z imbirem

Słoneczny w wyglądzie i smaku dżem z mango z nutą imbiru. Do jego zrobienia zainspirowała mnie Pani Prezes :), a że jestem fanką dżemu morelowego z imbirem to ….
Przepis pochodzi z Kuchni Lidla.

Składniki (porcja na 1 słoik około 400 g):
– 3 dojrzałe owoce mango
– sok z dwóch cytryn
– 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
– ¾ szkl. cukru

Pokrojone w kostkę mango (bez skóry) wyłożyć na patelnię z grubym dnem. Dodać cukier i smażyć do zgęstnienia, często mieszając. Gdy dżem będzie odpowiednio gęsty to dodać imbir i sok z cytryny. Wymieszać. Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *