Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Co prawda w trakcie przygotowywania lasagne jest trochę bałaganu i naczyń do mycia, za to podgrzewanie jest bezproblemowe. 😉
Ta potrawa jest wdzięcznym daniem obiadowym również  dlatego, że można się wykazać inwencją i dodawać różne warzywa np. cukinię, marchew, pieczarki.

Składniki:
– 500 g mielonego mięsa
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 500 ml przecieru pomidorowego
– płaty makaronu lasagne
– 250 g świeżego szpinaku
– sól, pieprz, oregano, bazylia, cząber, tymianek

Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę na łyżce oleju i dodać do niej mięso. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią, cząbrem i tymiankiem. Całość smażyć, aby mięso nie było surowe. Dodać przecier pomidorowy i pogotować jeszcze około 5 minut. Następnie odlać szklankę płynu, a mięso podzielić na trzy porcje.
Na drugiej patelni na łyżce masła zeszklić drobno pokrojony czosnek (bardzo krótko, aby nie spalił się) i od razu dodać umyty i odsączony szpinak. Posolić, popieprzyć i smażyć, aby nie było surowych liści. Szpinak podzielić na trzy części.

Sos beszamelowy:
– 2,5 szklanki mleka
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki pszennej
– ok. 100 gram startego żółtego sera
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Włożyć masło i rozpuścić. Do niego dodać mąkę i mieszać przez chwilę łyżką, aż mąka wchłonie masło. Wlać mleko i wszystko mieszać rózgą. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową i nadal mieszać. W miarę podgrzewania sos zacznie gęstnieć.  Wtedy zdjąć rondel z kuchenki. Sos podzielić na 4 części.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Na spód wyłożyć warstwę płatów makaronu. Na nie warstwę beszamelu, następnie szpinaku i mięsa mielonego. W ten sam sposób układać kolejne dwie warstwy. Całość przykryć płatami makaronu, na które należy wylać szklankę zostawionego sosu pomidorowego, wyłożyć ostatnią część beszamelu i posypać startym żółtym serem.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 240C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *