Karkówka z kiszoną kapustą i ananasem

Pierwszy raz jadłam tę karkówkę u szwagierki Asi. Była pyszna, a jak się okazało prosta w przygotowaniu. Coś dla mnie :).
Oryginalny przepis u Ewy Wachowicz

Składniki:
– 1 i ½ kg karkówki
– 800 g kiszonej kapusty
– 1 puszka ananasa
– sól, pieprz, ziarna kolendry
– 2 łyżki smalcu

Karkówkę najlepiej dzień wcześniej natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonymi ziarnami kolendry. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Następnie obsmażyć ją z każdej strony na rozgrzanym smalcu i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić na drobniejsze kawałki i obłożyć nią mięso.
Sok z ananasów przelać do naczynia, a drobno pokrojone ananasy wyłożyć na kapustę.
Naczynie przykryć i piec około 2 godzin w 180C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *