Domowy majonez – błyskawiczny

Gdy zobaczyłam, jak w australijskim Masterchefie Matt Preston w ciągu minuty miał gotowy domowy majonez, to wiedziałam, że muszę spróbować. 🙂
Przygotowywałam go już kilka razy i zawsze wychodził.
Można go przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie.

Składniki:
– 1 jajko
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka ostrej musztardy
– pół łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki pieprzu
– 250 ml oleju

Wszystkie składniki należy umieścić w wysokim naczyniu. Następnie użyć tzw. żyrafy, czyli przystawki blendującej. Ustawić ją tak, aby bezpośrednio pod ostrzem było jajko. Włączyć blender i w ciągu około 30 sekund mamy majonez. 🙂

2 thoughts on “Domowy majonez – błyskawiczny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *