Zupa – krem z buraków, śliwek i jabłek

Kolejna wariacja na temat zup z wykorzystaniem buraków. Dzieci buraki w tej formie lubią, a że to warzywo „tryska” zdrowiem, więc powstają urozmaicone wersje. 🙂

Składniki:
– 2 i ½ l wody
– pęczek włoszczyzny
– 1 kg buraków
– 2 jabłka
– 7 śliwek
– sok z jednej cytryny
– sól, pieprz, cukier, 2 ziarna ziela angielskiego
– 4 gałązki lubczyku
Wodę wraz z obraną włoszczyzną posolić, dodać ziele angielskie i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie obrać i pokroić na kawałki buraki. Gdy woda będzie wrzała to skręcić gaz na mniejszy i wrzucić do zupy buraki, lubczyk. Gotować wolno około 45 minut, przy czym na 25 minut przed końcem dołożyć śliwki (bez pestek) i wydrążone, obrane jabłka.
Z zupy wyjąć i wyrzucić por i lubczyk. Resztę zblendować. Dodać mielony pieprz. Gdy zupa będzie wystarczająco słona to dosypać łyżkę cukru i dodać sok z dużej cytryny.
Można podawać z kilkoma kostkami fety.
Uwaga – zupy przy podgrzewaniu nie doprowadzać do wrzenia, żeby nie straciła koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *