Kakaowy sernik z kaszy jaglanej z polewą jeżynową

Treściwy i zdrowy wypiek. Słodzony daktylami, pełen witamin i składników odżywczych zawartych w kaszy jaglanej i orzechach nerkowca. Bardzo smaczny.
Jeżyny można zastąpić malinami.

Składniki (na tortownicę o średnicy około 24 cm):
– 1 i ½ szkl. kaszy jaglanej
– 500 ml jogurtu greckiego
– 1 i ½ szkl. orzechów nerkowca
– 250 g suszonych daktyli
– 3 czubate łyżki kakao
– 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
– 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Dzień wcześniej należy daktyle i orzechy wsypać do oddzielnych miseczek i zalać wodą. Zostawić na noc, aby zmiękły. Następnego dnia odlać wodę.
Kaszę wsypać na rozgrzaną w garnku łyżkę oleju. Podgrzewać ją mieszając przez około 2 minuty. Wlać do niej szklankę wrzątku, zamieszać i następnie przepłukać ją zimną wodą. Przepłukaną kaszę zalać 3 szklankami wody i gotować pod przykryciem do momentu jej wchłonięcia. Ciepłą, ale nie gorącą kaszę blendować z resztą składników, z wyjątkiem skórki pomarańczowej i mąki. Uwaga – trzeba blendować partiami, ponieważ masy jest dużo. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodka, jeśli trzeba to dodać cukru lub miodu lub syropu klonowego.
Zblendowane składniki wymieszać ze skórką pomarańczową i mąką. Całość wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez około 40 minut.

Składniki na jeżynową polewę:
– 500 g jeżyn
– pół szklanki cukru
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Z jeżyn usunąć szypułki. Czyste owoce zasypać cukrem, odstawić na pół godziny, aby delikatnie zaczęły puszczać sok, a następnie gotować je przez około 20 minut (często mieszając). W 1/3 szklanki zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną.
Do gotujących się jeżyn wlać połowę wody z mąką, pogotować około 2 minut. Sprawdzić gęstość frużeliny, jeśli jest jeszcze zbyt rzadka to wlać resztę mieszaniny wody i mąki.
Ciepłą frużelinę rozprowadzić na ostygniętym serniku. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.
Uwaga! Jeśli przeszkadzają Wam pesteczki jeżyn to przed dodaniem mąki ziemniaczanej należy owoce przetrzeć przez sitko.

2 thoughts on “Kakaowy sernik z kaszy jaglanej z polewą jeżynową

    1. fajny przepis.
      Powiem szczerze, że od dawna kusiło mnie wykorzystanie kaszy jaglanej do ciasta.
      Ale nie sądziłam, że można ją tak wykorzystać do zrobienia sernika.

      Przepis biorę.
      A przy okazji dzięki za sposób jak gotować kaszę jaglaną, żeby nie pozostawiła goryczki.
      🙂

      Pozdrawiam a od siebie dorzucę staropolską metodę jak jeść słodycze żeby nie tyć 🙂

      http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *