Deser twarogowo-śliwkowy

Przyjemny, nieprzesłodzony deser.
Wykorzystałam tu serek ricotta, który jest bardzo charakterystyczny. Jeśli ktoś go nie lubi to należy wymienić go na inny twaróg.
Masa serowa jest delikatnie słodka, dlatego zwolennicy naprawdę słodkich deserów powinni do niej dodać cukier puder.

Składniki masy serowej (na ok. 6 pucharków):
– 500 g ricotty
– 100 g białej czekolady
– 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szkl. wody
– 400 ml śmietany 30%

Żelatynę zalać ciepłą wodą i zostawić do napęcznienia i ostudzenia.
200 ml śmietany podgrzać (nie zagotowywać), dodać do niej połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia.
Ricottę i 200 ml śmietany miksować, aż masy dobrze się połączą i zgęstnieją. Następnie dodać ostudzoną żelatynę, ale najpierw wymieszać ją z łyżką masy. Miksować.
Na koniec dołożyć czekoladę ze śmietaną i znowu zmiksować. Masę przełożyć do pucharków i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Składniki na warstwę śliwkową:
– 700 g śliwek
– 4 czubate łyżki cukru

Śliwki umyć, wyjąć pestki, włożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na pół godziny. Następnie podgrzewać około 20-30 minut, aż śliwki będą bardzo miękkie. Całość zblendować. Powstałym sosem polać masę serową. Na wierzchu można posypać płatkami migdałów.

One thought on “Deser twarogowo-śliwkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *