Papryka w occie na zimę

Papryka jest teraz dostępna w bardzo atrakcyjnych cenach, więc warto to wykorzystać.
Przepis prosty, sprawdza się od lat, a do tego bardzo smaczny.

Składniki (na około 3 słoiki o pojemności ok. 750 g każdy):
– około 5 papryk
– 1 szkl. octu
– 3 szkl. wody
– 2 łyżki soli
– 200 g cukru (niecała szklanka)
– ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na paski.
Następnie do każdego z wyparzonych słoików włożyć szczyptę ziaren gorczycy, dwa/trzy ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i ciasno włożyć paprykę.
Ocet, wodę, sól i cukier zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików i od razu je zakręcać.  Słoiki wstawić do garnka z wodą (wody powinno być do ¾ wysokości słoików), doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować ok. 15 minut.

3 thoughts on “Papryka w occie na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *