Ciasto drożdżowe z wiśniami

To już kolejny placek drożdżowy na blogu :). Ten różni się od innych połączeniem masła i oleju. Upieczony z przepisu nieocenionej cioci Krysi. Smaczny również na drugi dzień, ale należy go przechowywać w zamkniętym pojemniku. Można oczywiście wykorzystać inne owoce np. śliwki, jabłka, porzeczkę.

Składniki (na blaszkę o wymiarach 39 cm x 25 cm):
– 4 szkl. mąki pszennej
– 4 żółtka
– 1 jajko
– 5 dag drożdży
– 1 szkl. mleka
– ½ szkl. cukru + 2 czubate łyżki do zaczynu
– 125 g masła
– 2 łyżki oleju
– 1 cukier waniliowy
– szczypta soli
– 1 i ½ kg wiśni + 3 łyżki cukru

Do podgrzanego mleka (ma być ciepłe, ale nie gorące) dodać 2 czubate łyżki cukru, drożdże i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia, a następnie wsypać szklankę mąki i po zamieszaniu zostawić zaczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (powinien podwoić objętość).
W tym czasie wydrylowane wiśnie przesypać 3 łyżkami cukru, podgotować przez 5 minut i zostawić do ostudzenia, a następnie odsączyć na durszlaku.
Masło rozpuścić, dołożyć do niego olej i zostawić do ostygnięcia.
Jajko, żółtka, pół szklanki cukru, cukier waniliowy lekko roztrzepać rózgą, po czym dodać do przesianych trzech szklanek mąki ze szczyptą soli. Do masy wlać zaczyn i całość wymieszać, a na koniec dodać przestudzone masło z olejem. Ciasto dobrze wyrobić ręcznie lub hakiem w mikserze. Powinno być gładkie, elastyczne i dobrze napowietrzone. Miskę z ciastem przykryć czystą, lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość to przełożyć ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i znów odstawić na około pół godziny, aby zaczęła rosnąć. W tym czasie można przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:
– 100 g masła
– 100 g cukru
– 100 g mąki pszennej
– 1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki umieścić w misce i rozcierać palcami do ich połączenia i otrzymania kruszonki.
Na ciasto wyłożyć odsączone wiśnie, a następnie posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 45 minut.

One thought on “Ciasto drożdżowe z wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *