Pierogi z jagodami

Pychota! Pierogi z jagodami. Cienkie, miękkie, elastyczne ciasto i mnóstwo jagód wewnątrz.
U mnie dziś były z dodatkiem jogurtu naturalnego, posypane cukrem trzcinowym.

Składniki (około 70 szt.):
– 3 szklanki mąki, najlepiej typ 500 np. poznańska
– 1 jajko
– 1 żółtko
– niecała szklanka gorącej wody
– łyżka masła
– szczypta soli

Na stolnicę wsypać mąkę, dodać sól i wlać gorącą wodę. Widelcem połączyć wodę z mąką, tak aby się nie oparzyć. Następnie dodać żółtko, jajko, masło i wszystkie składniki należy razem zagnieść, aby uzyskać jednolite ciasto.  Gotowe ciasto przykryć miską, aby nie wysychało. Odrywać po kawałku i cienko rozwałkowywać delikatnie podsypując mąką.
Pierogi wykrawać szklanką, nałożyć nadzienie, skleić. Gotować w osolonej wodzie, do momentu kiedy wypłyną.
Jeśli chcecie zamrażać to najlepiej przed gotowaniem.

Nadzienie:
– 750 g jagód
– 4 łyżki cukru
Jagody umyć i osuszyć. Przełożyć na sitko. Wymieszać jagody z cukrem i odstawić na ok. pół godziny, aby delikatnie oddały sok. Sok powinien spłynąć do naczynia pod sitkiem i można go wykorzystać np. polewając nim lody lub deser. Jagodami natomiast faszerować pierogi.

2 thoughts on “Pierogi z jagodami

  1. och jak ja kocham jeść pierogi
    a zwłaszcza z jagodami
    🙂
    narobiłaś mi smaka, muszę w weekend poszukać na bazarku jagód i zrobić takie pierogi.
    A w ogóle czy jagody leśne to jeszcze są ?
    Nie byłam w tym roku w lesie to nie kojarzę 🙂

    Pozdrawiam i zapraszam na sekretne 8 minut na płski brzuch i zgrabne uda
    Przyda się po takich delicjach
    🙂
    http://odchudzaniejestproste.pl/sekret-amerykanskich-aktorek-na-plaski-brzuch-8-minut/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *