Rolada bezowa z czarną porzeczką

Czarna porzeczka to kolejny obok agrestu owoc, z którym „mam problem” :), czyli smakuje w niewielu plackach. W roladzie bezowej się sprawdza, choć ta rolada jest pyszna również z borówkami, malinami czy truskawkami.

Składniki:
– 4 białka dużych jaj lub 5 białek z małych
– 1 szkl. drobnego cukru
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka octu
– 200 ml śmietany kremówki
– 2 łyżki cukru pudru
– 300 g owoców

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier cały czas miksując. Miksować do momentu kiedy cukier będzie niewyczuwalny. Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i miksować do połączenia składników na wolniejszych obrotach.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na niej rozsmarować bezę, aby miała wymiary 40 x 30 cm.
Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 150C (grzałka góra – dół). Beza będzie sucha jedynie z wierzchu. Następnie wyjąć ją, odstawić na 50 minut, po czym na stole rozłożyć papier do pieczenia i górę bezy położyć na nim i zdjąć delikatnie z niej papier, na którym się piekła. Zostawić do wystygnięcia.
W tym czasie ubić na sztywno śmietanę. Dodać do niej cukier puder i chwilę ubijać, do wymieszania składników, na mniejszych obrotach.
Śmietanę rozłożyć na bezie, a na nią wyłożyć owoce (zostawić po centymetrze wolnego miejsca od brzegów, aby śmietana nie wyciekała podczas zwijania). Delikatnie, luźno zwijać roladę pomagając sobie papierem.
Przed podaniem wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

4 thoughts on “Rolada bezowa z czarną porzeczką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *