Naleśniki z nadzieniem serowo-truskawkowym

Truskawki już się kończą, więc nie wiem czy to nie jeden z ostatnich tegorocznych przepisów z ich wykorzystaniem. 🙂

Składniki (ok. 15 naleśników):
– 1,5 szkl. wody
– 1,5 szkl. mleka
– 2 szkl. mąki
– szczypta soli
– łyżka oliwy
– 2 jajka
Wszystkie składniki razem dobrze wymieszać rózgą. Następnie odstawić na około pół godziny i znowu rozmieszać. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i mocno rozgrzać. Wylewać ciasto cienką warstwą na nagrzaną patelnię. Obracać naleśnik na drugą stronę, gdy jego brzegi będą odchodzić od patelni.

Składniki na farsz:
– ½ kg białego sera w kostce (niemielonego)
– 1 cukier waniliowy
– ½ kg truskawek
– cukier do smaku
Truskawki umyć, usunąć listki i zblendować na gładko z dodatkiem cukru. W misce rozkruszyć biały ser, dodać cukier waniliowy i powoli dolewać masę truskawkową. Miksować. Truskawek dodawać tyle, aby otrzymać luźniejszą konsystencję serka pozwalającą na wykładanie na naleśniki. Resztę zblendowanych truskawek zostawić do polania naleśników na wierzchu.
Ser nakładać na naleśniki i następnie składać je w trójkąt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *