Truskawkowy jogurtowiec bez pieczenia

To bardzo lekka i nieprzesłodzona propozycja. Łatwy deser bez pieczenia.

Składniki (tortownica o średnicy około 24 cm):
– 3 jogurty naturalne po 400 g każdy
– 4 czubate łyżki cukru pudru
– 6 łyżeczek żelatyny
– 1 galaretka truskawkowa
– 2 szkl. zblendowanych truskawek

Jogurty przełożyć do miseczki, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Żelatynę w kubku zalać pół szklanki gorącej wody. Mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści i nie będzie grudek. Do żelatyny dodać łyżkę jogurtu i wymieszać, a następnie przelać ją do miseczki z resztą jogurtu. Dokładnie połączyć składniki, przelać masę do tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i zblendować, aby otrzymać 2 szklanki owocowego koktajlu. Podgrzać go w garnku do zagotowania, po czym zdjąć z kuchenki, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Wystudzoną warstwę truskawkową wylać na zastygnięty jogurt. Znów odstawić deser do lodówki.
Przed podaniem nożem obkroić deser od boku tortownicy lub poogrzewać formę z zewnątrz suszarką do włosów.

One thought on “Truskawkowy jogurtowiec bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *