Roladki z dorsza ze szparagami

Jest ryba, są warzywa, a całość bardzo smaczna. Czego chcieć więcej … 🙂

Składniki:
– 600 g filetu dorsza bez skóry
– pęczek zielonych szparagów
– 2 łyżki musztardy
– 100 ml śmietany kremówki (30%)
– 1 łyżka miodu
– sól, pieprz

Szparagi umyć i odłamać twarde końce. W garnku zagotować wodę z solą oraz cukrem i do wrzątku wrzucić szparagi. Gotować 2 minuty i szparagi przełożyć do garnka z lodowatą wodą.
Dorsza oczyścić z ości, posolić, popieprzyć. Na każdy płat kłaść dwa lub trzy szparagi i zawijać roladki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Układać w nim roladki, a wystające części szparagów posolić. W oddzielnej miseczce wymieszać musztardę, miód i śmietanę. Rybę polać połową tej mieszanki. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170C. Po wyjęciu danie polać pozostałym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *