Deser z truskawkami i rabarbarem

Pyszny, słodko-kwaśny deser. Proporcje na około 5 porcji.

Warstwa truskawkowa:
– 2 szklanki zmiksowanych truskawek (ok. 600 g truskawek)
– 1 galaretka truskawkowa
Truskawki umyć, obrać i zblendować, tak aby otrzymać 2 szklanki masy truskawkowej. Masę zagotować, zdjąć z kuchenki i wymieszać w niej dokładnie galaretkę.
Mus przelać do naczyń i umieścić w lodówce do stężenia.

Warstwa kaszy manny:
– ½ l mleka
– 5 łyżek kaszy manny
– 3 łyżki cukru
– 60 g masła
Mleko zagotować z masłem. Wsypać do niego kaszę wymieszaną z cukrem i gotować do zgęstnienia. Odstawić na 5 minut, a następnie przykryć garnek folią przezroczystą. Poczekać, aż kasza będzie letnia i nakładać do pucharków na stężałą warstwę truskawkową.

Warstwa rabarbarowego curdu:
– 500 g rabarbaru
– ½ szkl. cukru
– 3 żółtka
– 2 łyżki masła
Rabarbar umyć, pokroić na dwucentymetrowe kawałki (nie obierać) i włożyć do garnka. Wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, mieszając do czasu, aż rabarbar puści sok. Wtedy zostawić i gotować, aby był miękki i łatwo dał się zblendować na gładko. Po zblendowaniu podgrzewać dodając po jednym żółtku i cały czas mieszać. Na koniec dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzoną masę nakładać na kaszę mannę. Całość schłodzić w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *