Sernik z rabarbarową otoczką

Kremowy, płaski sernik obłożony karmelizowanym rabarbarem. Cienkie paski rabarbaru wymagają czasu i cierpliwości. Sernik należy upiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, a następnego dnia udekorować rabarbarem.
Inspiracja z bloga

Składniki na spód (tortownica ok. 23cm):
– 140 g kakaowych herbatników
– 70 g roztopionego masła
Połamane herbatniki włożyć do malaksera i rozkruszyć. Następnie wymieszać z roztopionym masłem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić masą ciasteczkową. Wstawić na godzinę do lodówki.

Składniki:
– 1 kg sera białego, mielonego sera
– 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
– sok z 1 cytryny
– 2 łyżki budyniu waniliowego
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 3 jaja
Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia. Masę wylać na przygotowany spód. Formę z zewnątrz owinąć dokładnie i podwójnie folią aluminiową. Tak przygotowaną wstawić na blaszkę w piekarniku, która jest wypełniona wodą. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 150C. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik do ostygnięcia. Następnie włożyć go na 12 godzin do lodówki.

Rabarbarowe paski:
– 500 g rabarbaru
– 1 szkl. wody
– 4 łyżki cukru
Wodę zagotować wraz z cukrem (cukier ma się rozpuścić). Najlepiej w płaskim dużym naczyniu czy na patelni. Rabarbar pokroić na bardzo cienkie paski. Każdy z nich na 30 sekund zanurzać w syropie i odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia. Paskami obłożyć cały sernik. Na koniec pędzelkiem zanurzonym w resztkach syropu wysmarować paski z wierzchu.

15 thoughts on “Sernik z rabarbarową otoczką

  1. Jeżeli chcesz się odchudzić zdrowo, bezpiecznie i na stałe, skorzystaj ze świetnego programu redukcji wagi.
    Nie musisz opuszczać posiłków, możesz jeść 3 posiłki i 2 przekąski. Dołącz do tysięcy zadowolonych klientów,
    którzy nie mają efektów jo-jo (idealnafigura24.pl)

  2. mniam 🙂
    Rabarbar jest super – pamiętam jak wycinałam rabarbar z ogródka Babci i jadłam łodygi maczane w cukrze (pyszne) i te kompoty z rabarbaru z cynamonem (palce lizać) .
    Fajny pomysł z tą dekoracją – w takiej formie rabarbar musi również znakomicie smakować.
    Dla tych co na diecie lub się odchudzają dorzucam jak jeść słodycze i nie tyć 🙂 Może się przyda.
    http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/.
    Sposób znany od wieków ale chyba zapominany a sprawdzony.
    Pozdrawiam i życzę wielu ciekawych pomysłów kulinarnych i równie fajnych zdjęć.

Pozostaw odpowiedź ~Jajka przepiórcze ekologiczne Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *