Tort intensywnie czekoladowy

To tort dla maniaków czekolady. Zwłaszcza gorzkiej. Pyszny, choć bezglutenowy. 😉 Był to tort urodzinowy dla córki, więc ciasto nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny. W wersji dla dorosłych należy je skropić wodą z brandy.

Ciasto (tortownica o średnicy ok. 24 cm):
– 2 puszki czerwonej fasoli (400 g)
– 6 jaj
– 6 łyżek gorzkiego kakao
– 6 łyżek oleju
– tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
– 1 szkl. cukru
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– sok i skórka z pomarańczy lub 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
– szczypta soli
Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Do malaksera lub robota kuchennego włożyć czerwoną fasolę, która wcześniej została odsączona na sitku i przepłukana. Zblendować ją na gładką masę. A następnie dodać jajka, kakao, olej, cukier, kawę, proszek, sok i skórkę z pomarańczy oraz sól i znów zblendować do połączenia składników. Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać łyżką. Ciasto rozłożyć na 3 części. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać jedną część ciasta. Piec ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175C. W ten sposób należy upiec 3 blaty ciasta, które po ostudzeniu należy nasączyć roztworem wody (3/4 szkl.) z 2 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami soku z cytryny lub wody (3/4 szkl.) z 3 łyżeczkami brandy.

Krem:
– 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
– 3 szkl. mleka
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 czubate łyżki kakao
– 4 czubate łyżki cukru
– 200 g masła
Zagotować 2 i pół szklanki mleka. W pozostałej ilości mleka rozprowadzić budynie, cukier, mąkę i kakao. Tę mieszankę wlać do gotującego mleka i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia. Zestawić z kuchenki, odczekać pięć minut i przykryć garnek przezroczystą folią. Zostawić budyń do ostygnięcia.
W misce końcówkami do ubijania miksować masło (w temperaturze pokojowej), następnie dodawać do niego po łyżce budyniu. Otrzymany krem podzielić na dwie porcje. Posmarować nim dolny i środkowy blat ciasta (na krem można jeszcze wysypać wiórki czekolady lub wyłożyć kandyzowane wiśnie), a następnie przykryć trzecim. Zostawić dużą łyżkę kremu na wyrównanie boków tortu.

Polewa:
– 100 ml mleka
– czubata łyżka masła
– 2 łyżki cukru
– 100 g gorzkiej czekolady
Mleko zagotować, zestawić z ognia i dodać do niego połamaną czekoladę, masło i cukier. Mieszać całość do uzyskania jednolitej polewy. Następnie smarować nią wierzch tortu. Tort dowolnie udekorować.

18 thoughts on “Tort intensywnie czekoladowy

  1. wow ale tu pysznie.
    Tylko, że niektórzy się odchudzają. Plaża coraz bliżej a Ty kusisz takimi smakołykami 🙂
    Dla tych co na diecie dorzucam niskokaloryczną szarlotkę – bez gotowania.
    Bardzo prosty przepis a szarlotka gotowa jest w 15 minut.
    Może być również w wersji bezglutenowej.
    http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/ – dzieci ją uwielbiają 🙂
    Pozdrawiam i gratuluję bloga

  2. Dlaczego wszystko co smaczne i ładne musi być tak kaloryczne 🙂 To niesprawiedliwe 🙂 Przez moje zamiłowanie do jedzenia takich słodkości niestety przybyło mi co nieco. Postanowiłam się odchudzać i udaje mi się to wreszcie. Może też komuś się przyda co zrobić żeby schudnąć
    http://beatwell.pl/?jak-schudnac-4-kg-w-tydzien,39 – ja schudłam już ponad 6 kg w niecałe 3 tygodnie.
    A Twój przepis wykorzystam na kinderbal dla mojego dziecka. To moje małe adhd na szczęście nie musi się odchudzać 🙂 – to ma po Tatusiu
    Pozdrawiam

  3. Odżywiam się zdrowo, jem owoce i warzywa, spożywam posiłki regularnie, nie stresuję się za bardzo.
    To i wiele innych wpływa, że dobrze wyglądam jak na swój wiek.
    Nie mam nadwagi, co w tych czasach coraz więcej z nas zmaga się z tym problemem.
    Ale nie ja. Polecam świetną metodę(idealnafigura.com/gberes),
    dzięki której teraz wyglądam lepiej, młodziej a co najważniejsze świetnie się czuję.

  4. ale to musi być pyszne a ja się odchudzam.
    Może później spróbuję, teraz mi szkoda zgubionych już kilogramów (schudłam i polecam Detox-Spalanie-Odchudzanie beatwell pl bo zgubiłam ponad 11 kg w niecałe 3 mce).
    gratuluję takich apetycznych zdjęć

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *