Beza Pavlova z rabarbarem

Pyszna beza, chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku, a do tego odświeżający rabarbar. Super.

Składniki na blat o średnicy 24 cm:
– 7 białek
– 1 i ½  szkl. drobnego cukru
– 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego z białego wina
– 400 ml śmietany kremówki
– 2 łyżki cukru pudru
– 500 g rabarbaru i pół szklanki cukru

Białka należy ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać po trochu 1 i ½  szklanki drobnego cukru, nie przestając ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i całość starannie wymieszać.
Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i narysować na nim ołówkiem koło o średnicy 24 cm. Bezę przełożyć na blaszkę, uformować okrągły blat, starając się, aby środek był troszkę płytszy niż boki.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 160C, po czym od razu obniżyć temperaturę do 110C. Piec półtorej godziny (beza po dotknięciu powinna mieć suchą skorupkę). Następnie wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki i zostawić bezę do ostygnięcia.

Rabarbar umyć, osuszyć i pociąć na kilku centymetrowe kawałki (nie trzeba obierać). Przełożyć go do garnka, wsypać pół szklanki cukru i pół szklanki wody, wymieszać i podgrzewać ok. 20 minut. Gdy rabarbar będzie miękki to zdjąć garnek z kuchenki i wyjąć rabarbar na durszlak, aby obciekł nadmiar soku.
400 ml śmietany kremówki ubić na sztywno. Dodać do niej 2 łyżki cukru pudru i ubić do wymieszania.

Na wystudzony blat bezowy wyłożyć bitą śmietanę i na nią rabarbar.

3 thoughts on “Beza Pavlova z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *