Pęczotto z wątróbką

Wątróbka może być smaczna 🙂 Dziś taki jednogarnkowy obiad.

Składniki:
– 1 duża cebula lub dwie średnie
– 1 i ½ szkl. kaszy pęczak
– ok. 6 szkl. bulionu
– 400 g wątróbki
– sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki
– 2 łyżki masła
– 150 g startego żółtego sera

W garnku z odrobiną oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać suchą kaszę i chwilę mieszać, aby olej obtoczył ziarna. Następnie gotować (mieszając), powoli dolewać po chochli bulionu, jak tylko płyn pochłonie kasza. W tym czasie z wątróbki usunąć błony, umyć ją, osuszyć, oprószyć pieprzem i usmażyć. Pokroić wątróbkę w kostkę. Gdy kasza będzie już prawie miękka to należy dodać wątróbkę i dwie łyżki schłodzonego masła. Na koniec całość doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać natkę pietruszki i żółty ser.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *