Sernik cytrynowo-kakaowy

Kremowy, płaski, choć pieczony, niewysoki sernik. Dodatkowym jego atutem jest prostota wykonania. Na tyle treściwy, że wystarczy jeden kawałek, ale na tyle smaczny, że będziecie do niego wracać.

Składniki na spód (tortownica ok. 23cm):
– 140 g kakaowych herbatników
– 70 g roztopionego masła
Połamane herbatniki włożyć do malaksera i rozkruszyć. Następnie wymieszać z roztopionym masłem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić masą ciasteczkową. Wstawić na godzinę do lodówki.

Składniki:
– 750 g sera białego, mielonego sera
– 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
– sok z 1 cytryny
– skórka z dwóch cytryn
– 1 łyżka budyniu waniliowego
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 3 jaja

Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia. Masę wylać na przygotowany spód. Formę z zewnątrz owinąć folią aluminiową. Tak przygotowaną wstawić na blaszkę w piekarniku, która jest wypełniona wodą. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 150C. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik do ostygnięcia.

2 thoughts on “Sernik cytrynowo-kakaowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *