Corn dogi czyli parówki w cieście kukurydzianym

Szybka przekąska, doskonała również na piknik. Dzieci będą zachwycone. Dorosłym można podać z sosami np. czosnkowym czy ketchupowym.
Skorzystałam z przepisu Marthy Stewart, zmniejszając jedynie ilość cukru.

Składniki (duża porcja na około 30 sztuk):
– parówki (jeśli są krótkie parówki dziecięce to bierzemy je w całości, zwykłe parówki kroimy na pół)
– 2 i 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
– 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
– 3 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 jaja
– 1 i ½ szklanki mleka
– sól, pieprz
– olej do smażenia, patyki do szaszłyków

W jednym naczyniu należy wymieszać suche składniki, a w drugim mleko i jaja. Połączyć razem i wyrobić krótko mikserem. Masę przelać do szklanki (będzie jej więcej niż jedna szklanka :)). W parówki wbić patyczki. Parówki maczać w masie. Masa powinna dokładnie je oblepić. Smażyć na gorącym tłuszczu w wysokim garnku lub frytownicy do zezłocenia.

2 thoughts on “Corn dogi czyli parówki w cieście kukurydzianym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *