Tarta z drobiowymi pulpecikami w marchewkowych rulonikach

Tym razem bardzo mięsna wersja tarty. Bardzo syta 🙂

Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 500 g drobiowego mięsa mielonego
– duży pęczek natki pietruszki
– 1 duża marchew lub 2 średnie
– 1 duża cebula (u mnie czerwona)
– 200 ml śmietany kremówki
– 6 jajek
– sól, pieprz, ostra papryka
Marchew obrać i obierakiem pociąć na wstęgi. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, dodać 1 jajko i dobrze wyrobić. Dłońmi formować niewielkie pulpeciki i każdemu z nich owijać bok marchewkową wstęgą. Cebulę pokroić w piórka. W oddzielnym naczyniu roztrzepać rózgą (nie ubijać) śmietanę z 5 jajkami. Po czym dobrze tę mieszankę posolić i popieprzyć.
Piekarnik nagrzać do 190C.
Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Spód ciasta ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Na nim ułożyć pulpeciki owinięte wstęgami marchewki, a pomiędzy nimi poukładać cebulę. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną. Piec przez ok. 45 minut. Ułożyć formę w piekarniku na najniżej położonych szynach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *