Muffiny czekoladowe na wodzie gazowanej

Szybkie, łatwe, idealne do wykonania samodzielnie przez dzieci. 🙂 Intensywnie czekoladowe w smaku. Do środka można wkładać ulubione owoce czy bakalie.

Składniki (na ok. 12 muffinek):
– 1 i 1/3 szkl. mąki tortowej
– 1 i 1/3 szkl. cukru
– 4 łyżki kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 jaja
– 100 ml oleju
– 150 ml wody gazowanej

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki sypkie: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugim roztrzepać jaja z olejem i wodą. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto przekładać do foremek, napełniając je do ¾ wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez około  25 minut.
Ostudzone muffiny można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

2 thoughts on “Muffiny czekoladowe na wodzie gazowanej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *