Czekoladowo-piankowy tort Hani

Spód, jak brownie i do tego leciutka cytrynowa pianka. Pyszne. I jak tu się odchudzać, gdy człowiek ma sąsiadkę, która tak potrafi piec ;). Poniżej świetny przepis Hani, mamy Zosi. 🙂

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
– 100 g czekolady mlecznej
– 100 g czekolady gorzkiej
– 100 g masła
– 1 szkl. cukru
– 4 jajka
– 2 łyżki mąki
– szczypta soli
Do garnka włożyć masło i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż do rozpuszczenia. Zdjąć z kuchenki. Wsypać cukier i mąkę. Wymieszać dokładnie i odstawić do ostygnięcia. Dodać żółtka oraz ubitą na sztywno (ze szczyptą soli) pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 150C. Piec 25 minut. Ciasto będzie wilgotne. Zostawić je do ostygnięcia.

Cytrynowa pianka:
– 400 ml śmietany kremówki
– 2 galaretki cytrynowe
– 100 ml wody
Galaretki rozpuścić w 100 ml gorącej wody i poczekać, aż ostygną. Śmietanę ubić mikserem. Następnie do galaretek dodać kilka łyżek śmietany i zamieszać, po czym wlać je do śmietany i krótko zmiksować do połączenia składników.
Z ciasta zeskrobać łyżką wierzchnią warstwę i odłożyć na talerzyk. Wyłożyć piankę i wstawić do lodówki, gdy lekko się ściągnie to wyłożyć na nią zeskrobane okruchy ciasta. Znów odstawić do lodówki, aby zastygła się.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *