Mini mazurki: czekoladowo-kajmakowy i lukrowy z marcepanem

Mazurek to łatwy wypiek. Po prostu musi być kruche ciasto i dowolne nadzienie z dekoracją. 🙂

Składniki na ciasto:
– 3 szkl. mąki krupczatki
– 250 g masła
– 2 łyżki cukru pudru
– 3 żółtka
– 1 jajo

Wszystkie składniki dokładnie razem posiekać, zagnieść (lub włożyć do malaksera), owinąć przezroczystą folią i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie, odrywać po kawałku ciasta i rozwałkować je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykroić kształt, np. jajka.
Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec do momentu, kiedy brzegi delikatnie zmienią odcień. Wtedy wyjąć i zrobić brzegi z masy marcepanowej wyciśniętej szprycą. Następnie znowu wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 10 minut. Po wystudzeniu mazurki napełnić masą i ozdobić.

Składniki na masę marcepanową:
– 200 g marcepanu
– 1 jajo
Jajko i marcepan dokładnie razem zmiksować, aby powstała jednolita masa, która nadaje się do wyciśnięcia szprycą.

Składniki na czekoladowo-kajmakową masę:
– 460 g kajmaku w puszce
– 100 g gorzkiej czekolady min 70% kakao
Kajmak podgrzać w garnku, cały czas mieszając. Do gorącego dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Gorącą masę wykładać na mazurki i ozdabiać.

Składniki na masę lukrową:
– 1 szkl. cukru
– ½ szkl. śmietany kremówki
Składniki umieścić w rondelku i gotować ok. 12 minut od momentu wrzenia. Mieszać drewnianą łyżką. Po zdjęciu z ognia mieszać jeszcze przez chwilę, aby zniknęły bąbelki powietrza. Masę wykładać na mazurki i od razu ozdabiać, gdyż szybko zastyga.

One thought on “Mini mazurki: czekoladowo-kajmakowy i lukrowy z marcepanem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *