Polski pieróg z mięsem

Pyszne, miękkie, wytrawne ciasto drożdżowe z mięsno-warzywnym farszem. Znakomite, jako dodatek do zup czy sosów. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Świetne wykorzystanie mięsa i warzyw, które zostają po ugotowaniu rosołu. Można je zamrozić i użyć do przygotowania pierogu w dowolnym czasie. 🙂
Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie zawijaniec z mięsem to pieróg, a z farszem kapuściano-grzybowym to kulebiak.

Składniki na ciasto:
– 3 szkl. mąki pszennej
– 150 g masła
– 2 jajka
– 50 g drożdży
– 1 szkl. mleka
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Zostawić, aby zaczęły działać. Rozpuścić masło i zostawić do ostygnięcia.
Do miski przesiać mąkę. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić. Przykryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Następnie stolnicę wysypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować je tworząc prostokąt. Wyłożyć na niego farsz, po czym zwinąć jak roladę. Gotowy pieróg przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć łączeniem na spód.
Roztrzepać widelcem jajko (dodatkowe, którego nie ma w spisie składników) z łyżką mleka. Tą mieszanką wysmarować pieróg. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.

Składniki na farsz:
– 500 g gotowanego mięsa
– włoszczyzna z zupy
– cebula
– sól, pieprz, ½ łyżeczki cynamonu

Ugotowane mięso i ugotowaną włoszczyznę zmielić lub posiekać w malakserze. Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę na maśle klarowanym. Dodać zmielone składniki i podsmażyć doprawiając przyprawami. Farsz ostudzić przed wyłożeniem na ciasto. Jeśli farsz będzie zbyt zbity to można dodać pianę ubitą z jednego białka ze szczyptą soli.

8 thoughts on “Polski pieróg z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *