Klopsiki z mozzarellą

Uraczyła mnie nimi Lila. 🙂 Była to pyszna wersja z piekarnika, bez sosu. Postanowiłam przygotować je dla rodziny i tu musiał się pojawić sos, żeby podgrzewanie przygotowanego dzień wcześniej obiadu ułatwić. 🙂
Pyszne i proste.

Składniki (na ok. 14 klopsików):
– 500 g mięsa mielonego
– 14 kulek mozzarellii mini
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, ostra papryka
– łyżeczka tymianku
– łyżeczka bazylii
– 1 jajko
– 2 łyżki bułki tartej lub płatków owsianych
– 400 ml przecieru pomidorowego

Do miski włożyć mielone mięso, dodać przyprawy, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą i całość dobrze wyrobić. Brać małą porcję mięsa, rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć kulkę mozzarellii i uformować klopsika. Gotowe klopsiki podsmażyć na gorącym tłuszczu z każdej strony, a następnie przełożyć do garnka z wrzącym bulionem lub osoloną wodą. Ilość płynu powinna być taka, aby zakryć wszystkie mięsne kulki. Pogotować około 15 minut. Wyjąć klopsiki. Odlać część płynu i wlać przecier pomidorowy. Doprawić sos przyprawami. Jeśli będzie za gęsty to dolać trochę odlanego wcześniej wywaru. Jeśli zbyt rzadki to można zagęścić go łyżką mąki pszennej bardzo dobrze rozrobionej w połowie szklanki wywaru. Na nowo klopsiki umieścić w sosie.

2 thoughts on “Klopsiki z mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *