Tort pomarańczowy

Próbowałam odtworzyć smak tortu ze znanej cukierni ;). Monika „weszła” na moją ambicję, a że mąż miał urodziny to spróbowałam.
Tort wyszedł pyszny i nieprzesłodzony. Nikomu nie przeszkadzał nawet fakt, że mniejszy biszkopt był za gruby. 🙂

Składniki na biszkopty (średnica tortownic: 24 i 21 cm) (wykorzystałam przepis na biszkopt z mojewypieki.com):
– 5 jaj
– ¾ szkl. cukru
– 2/3  szkl. mąki pszennej tortowej
– 1/3 szkl. kakao
– ½ szkl. soku pomarańczowego
– 1 łyżka spirytusu

Do białek wsypać szczyptę soli i miksować, aż będą sztywne (nie spłyną z odwróconej do góry  nogami miski). Następnie dodawać powoli po trochu cukru, nie przerywając ubijania. Na koniec dokładać po jednym żółtku i nadal miksować.
Mąkę i kakao wymieszać i przesiać do jajecznej masy. Teraz całość delikatnie, ale starannie wymieszać (już nie miksować).
Na spód tortownic wyłożyć papier do pieczenia, a boki zostawić, niczym nie smarować. Wylać ciasto na dwie tortownice. Muszą być różnych rozmiarów. Na mniejszą należy wylać je bardzo cienko.
Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 160C. Piec ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe).
Następnie tortownice wyjąć i upuścić na podłogę z wysokości ok. 40 cm. Odstawić do wystudzenia. Wystudzone biszkopty nożem obkroić na bokach i wyjąć układając spodem do góry.
Oba biszkopty naponczować roztworem: pół szklanki soku pomarańczowego z 1 łyżką spirytusu. Przy czym biszkopt na spód delikatnie, a biszkopt w środku obficie, ale dopiero po ułożeniu go na masie serowej, aby nie pokruszył się.

Składniki na masę pomarańczową:
– 1 kg pomarańcz bezpestkowych
– 1 galaretka pomarańczowa
– 2 jabłka
– ½ szkl. soku pomarańczowego

Pomarańcze należy wyfiletować, czyli wykroić z nich cząstki bez skórek i błonek. Około 1/3 cząstek odłożyć, a resztę pogotować około 10 minut w garnku wraz z obranymi i startymi na drobnych oczkach jabłkami (nie trzeba dodawać cukru). Jeśli po podgotowaniu owoców nie będzie w garnku pół szklanki soku to należy go dolać. Całość zagotować, zdjąć z kuchenki, wsypać galaretkę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia.
Odstawić do ostygnięcia.
Zimną galaretkę wyłożyć na naponczowany spód. Wcisnąć do niej odłożone wcześniej cząstki pomarańczy. Wstawić tortownicę do lodówki, aby masa zastygła.

Składniki na warstwę mascarpone:
– 500 gram serka mascarpone
– 400 ml śmietany kremówki
– 4 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki ciepłej wody i ostudzone

Serek, śmietanę i cukier puder włożyć do misy i miksować do uzyskania puszystej, nie lejącej się konsystencji. Do rozpuszczonej, ostudzonej żelatyny dołożyć dwie łyżki masy i wymieszać, a następnie wlać do serka i chwilę zmiksować do połączenia.
Cienką warstwę masy wyłożyć na pomarańcze, na środku ułożyć mniejszy, mocno nasączony biszkopt i całość przykryć masą. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Warstwa galaretki:
1 galaretkę pomarańczową rozpuścić zgodnie z przepisem w dwóch szklankach zagotowanej wody. Zostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, to wyłożyć jej cienką warstwę na tort. Resztę galaretki można wykorzystać do innego ciasta lub zjeść 🙂

6 thoughts on “Tort pomarańczowy

    1. Ostudzoną, lekko gęstniejącą, ale ciągle płynną galaretkę, należy wylać na ciasto. Następnie torcik wstawić do lodówki, aby warstwa z galaretką dobrze zastygła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *