Śledzie w śmietanie

Postna potrawa z mojego dzieciństwa. Przygotowywana w piątki lub w Wigilię.  Proste, szybkie, czyli to co lubimy najbardziej 😉


Składniki:
– 4 filety śledziowe (nie z oliwy)
– 1 duże jabłko
– 1 duża cebula
– sok z połowy cytryny
– 300 ml śmietany 12%
– 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
– pieprz

Filety śledziowe zalać zimną wodą i zostawić na kilka godzin (w między czasie można wodę zmieniać). Następnie je osuszyć i pokroić na około 1,5 cm paski. Posypać pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i również pokroić w kostkę. Cebulę i jabłko wyłożyć na śledziowych kawałkach. Skropić sokiem z cytryny.
W oddzielnej miseczce dobrze wymieszać śmietanę z jogurtem i pieprzem. Zalać nią śledzie, wymieszać i gotowe.
Podawać z gorącymi ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *