Zielona babka z wielkanocną niespodzianką

Wielkanocna propozycja :). Pięknie wygląda. Dzieci były zachwycone, więc pewnie warto poświęcić trochę czasu, aby uzyskać ten efekt.
Połączenie ciasta ucieranego ze szpinakowym „leśnym mchem”.


Ciasto jasne (na formę 25 x 30 cm):
– 200 g masła (koniecznie w temperaturze pokojowej)
– 1 szkl. cukru
– 1 cukier waniliowy
– 4 jaja
– ½ łyżeczki kardamonu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 i ¾ szkl. mąki pszennej
– 100 ml mleka

Masło utrzeć mikserem z cukrem, do momentu kiedy masa będzie gładka i nabierze słomkowego koloru. Następnie dodawać po jednym jajku i nadal miksować. Nie wolno się spieszyć. Do innego naczynia przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodawać mąkę, na przemian z mlekiem. Całość starannie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C na około pół godziny (do „suchego patyczka”).
Gdy placek wystygnie to łyżeczką delikatnie zeskrobać wierzchnią warstwę, która ma trochę inny kolor niż środek. Następnie wycinać foremką kurczaczki.

Zielone ciasto (na keksówkę):
– 400 g szpinaku
– 3 jaja
– ¾ szkl. cukru
– 1 szkl. oleju słonecznikowego
– 2 szkl. mąki pszennej
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Liście szpinaku umyć, osuszyć i zblendować na papkę. Jeśli szpinak był zamrożony, to trzeba go rozmrozić, mocno odcisnąć i zblendować.
Całe jajka i cukier miksować dokładnie, do momentu, kiedy kryształki cukru są nie wyczuwalne. Następnie po trochu dolewać olej i nadal miksować. Dodać szpinak, sok z cytryny i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia i wymieszać (już nie miksować).
Keksówkę wysmarować dokładnie masłem. Na spód wylać trochę ciasta. Kurczaczki z jasnego ciasta poukładać na środku głową do dołu (ciasno jeden obok drugiego w rządku). Wylać resztę zielonego ciasta i piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180C (do „suchego patyczka).
Na koniec wyjąć ciasto z piekarnika. Zostawić na 5 minut, a następnie przejechać nożem wzdłuż ścianek i delikatnie wyjąć ciasto z formy. Zostawić do ostygnięcia.
Można polać lukrem lub polewą czekoladową.

12 thoughts on “Zielona babka z wielkanocną niespodzianką

  1. z okazji zblizajacej sie Wialkanocy zrobie ta babeczke, tylko nie mam foremki kurczaczka, ale mam zajaczka i jajo:D fajna alternatywa dla zwyklej baby:)

          1. Witam poświątecznie:)
            Babeczka wyszła cudowna:)
            Miękka i wilgotna:) I jak postala w lodówce przez noc, była przepyszna:)
            Zrobiłyśmy z córcią w środku jajeczko 🙂
            Ależ wszyscy byli zdziwieni i zaskoczeni środkiem babeczki:) Dziękuje pięknie za super przepis i świetny pomysł 🙂 Pozdrawiam serdecznie:)

          2. Nawet sobie nie wyobrażasz jak się cieszę :).
            Moje dzieci uwielbiają „robić” pizzę. Ja przygotowuję ciasto i pokrojone produkty w miseczkach, a oni potem smarują sosem, nakładają i wyczekują aż się upiecze. Przeszczęśliwi, bo wydaje im się, że sami ją zrobili. 😉 Może twojej córci też by się spodobało?

    1. Zgadzam się w całej rozciągłości, świetna niespodzianka:-)
      I wiosennie i świątecznie!
      Widzę, że robótki nie są Ci straszne:-). Super, może zatem spróbujesz, np. z udziałem dzieci pokusić się o dekoracje własnoręcznie zdobionych jaj, choć nie koniecznie do jedzenia;-)
      Zapraszam Cię w do mojej krainy dziwności: http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2015/03/babka.html
      Pozdrawiam i życzę wesołych świąt

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *