Żeberka miodowo-musztardowe

Pyszne żeberka, które o tej porze roku można serwować z piekarnika, a już niedługo sprawdzą się przygotowane na grillu.

Składniki:
– 1 kg żeberek
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki białego octu
– 4 łyżki oleju słonecznikowego
– 1 łyżeczka imbiru
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, ostra papryka

Żeberka należy pokroić na mniejsze kawałki. Trzeba je posolić, popieprzyć i posypać ostrą papryką z każdej strony. W oddzielnym naczyniu dobrze wymieszać (tak, aby była gładka konsystencja) olej, miód, musztardę, ocet, imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Żeberka dokładnie pokryć marynatą, przykryć folią i wstawić do lodówki, najlepiej na 12 godzin.
Następnie piekarnik nagrzać do 200C. Jeśli jest taka możliwość to włączyć opcję grill. Żeberka przełożyć wraz z marynatą do żaroodpornego naczynia, przykryć je folią aluminiową (błyszczącą stroną od mięsa) i piec przez pół godziny. Po tym czasie zdjąć folię i znów trzymać w piekarniku pół godziny. Następnie obrócić każdy kawałek na drugą stronę i ponownie piec 30 minut. Łączny czas pieczenia to półtorej godziny.

One thought on “Żeberka miodowo-musztardowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *