Ciasto kukurydziano-cytrynowe

Dziś propozycja deseru rodem z południa Europy. Przyjemnie kwaśny, delikatny placek. Na dodatek pięknie pachnie podczas pieczenia.  Przepis zaczerpnięty z tego portalu.

Składniki (na tortownicę):
– 200 g miękkiego masła
– niepełna szklanka cukru
– 1 i ½ szklanki mąki kukurydzianej
– ¾ szklanki mąki pszennej
– 100 g mielonych orzechów lub migdałów
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 jaja
– 1 cukier waniliowy lub ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
– skórka starta z dwóch cytryn
Na syrop do nasączania:
– sok z dwóch cytryn
– 2 laski wanilii
– 2 łyżki cukru pudru

Masło z cukrem utrzeć mikserem na gładką, kremową masę (do uzyskania słomkowego koloru). Mąkę kukurydzianą, pszenną, migdały i proszek do pieczenia wymieszać razem. Do masła na przemian dodawać  1/3 tej mieszanki i jajka. Za każdym razem ubijać. Na koniec dołożyć skórkę z cytryn i wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w 180C przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w foremce. W tym czasie w rondelku trzeba dobrze wymieszać i podgrzewać sok z cytryn z cukrem pudrem. Całość zagotować dodając laski wanilii. Ciasto delikatnie od góry ponakłuwać patyczkiem i polać syropem.  Ciasto będzie nasączone.
Wyjąć z blaszki po całkowitym ostygnięciu. Podawać  przybrane laskami wanilii z syropu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *