Snickers, placek z budyniem i masą kajmakową

Pamiętacie ten placek ze swojego dzieciństwa? Czy Wasze mamy też go piekły? U mnie jest od lat obecny na stole przy różnych okazjach. Pyszny i słodki :).

Składniki (na formę o wymiarach ok. 39 x 25 cm):
– 4 szkl. mąki pszennej
– ¾ szkl. cukru
– 2 jaja
– 2 żółtka
– 200 g masła
– 3 łyżki mleka
– 3 pełne łyżki miodu
– 2 łyżeczki sody
– 1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki  zagnieść razem (jak na kruche ciasto). Podzielić na trzy równe części i upiec trzy cienkie placki, tych samych rozmiarów. Piec w 180C ok. 20 minut jeden.

Masy do przełożenia:
– 3 szkl. mleka
– 2 budynie śmietankowe (na pół litra każdy)
– 6 łyżek cukru
-200 g masła
– 1 puszka masy kajmakowej/krówkowej (400 g)
– 3 łyżki miodu
– 200 gram posiekanych orzechów włoskich
Budynie śmietankowe ugotować w 3 szklankach mleka, dodając do niego 100 g masła i 3 łyżki cukru (jeśli budynie są niesłodzone). Gorący budyń wylać na pierwszy, wystudzony placek i przykryć drugim. Następnie rozprowadzić na placku zawartość puszki z kajmakiem i całość przykryć ostatnim plackiem. Na wierzch należy w rondelku ugotować polewę z: 100 g masła, 3 łyżek cukru, 3 łyżek miodu i 20 dkg posiekanych orzechów włoskich (wszystko razem umieszczamy w garnku i gotujemy ok. 2-3 minut). Jeszcze ciepłą polewę rozsmarowujemy na placku.
Ciasto nie wymaga przechowywania w lodówce. Dobrze jest go zrobić dzień wcześniej, aby mógł zmięknąć.

23 thoughts on “Snickers, placek z budyniem i masą kajmakową

  1. Nie jest tak, że masz nadwagę bo jesz za dużo? Masz nadwagę bo jesz za mało? To prawda! Jesz za mało substancji
    odżywczych potrzebnych dla organizmu. Teraz masz szansę uzyskać idealną figurę i cieszyć się nią tak długo jak zachcesz.
    Zyskasz piękną sylwetkę,doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując świetny program, który jest dla każdego (idealnafigura.com/gberes).

  2. Witam wszystkich. Ostatnimi czasy przeglądałam strony związane z aukcjami i wpadłam na jedną z nich,
    w której zaciekawiły mnie małe ceny artykułów rtv/agd. Myślałam, że to scam ale wylicytowałam nowego laptopa(Samsunga) za 42zł.
    Jeśli chcecie kupić coś bardzoo tanio, zapraszam –http://tanieaukcje.com/p/6724e89a965911e491220025907bb422

  3. W jaki dokładnie sposób nalezy ugotowac budynie? wsypac je do gotujacego sie mleka- co z rozczynem? kiedy maslo dodawac- miksowac po ugotowaniu sie budyniu czy jak? i co z masą kajmakową- ma byc ciepla?

    1. 2 i pół szklanki mleka wlać do garnka i zagotować wraz ze 100 g masła. W tym czasie pół szklanki mleka w rondelku rozmieszać z proszkiem budyniowym i cukrem. Gdy mleko z masłem będzie zaczynało kipieć to wlać rozmieszany budyń z cukrem. Skręcić gaz na mniejszy i pogotować do zgęstnienia, ale cały czas energicznie mieszać łyżką. Masy kajmakowej nie trzeba podgrzewać. Wystarczy ją rozprowadzić na placku.

        1. Cieszę się. :). Proszę tylko pamiętać, że placek trzeba przełożyć dzień wcześniej, żeby warstwy połączyły się i zmiękły.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *